Walanta Nieuws 1 - 2016

Algher Adjen (hartelijk dank)

Jullie bijdrage aan Walanta heeft ervoor gezorgd dat in 2015 prachtige resultaten zijn geboekt  en je hebt veel jongeren een flinke stap vooruit helpen maken.

2016 wordt een fantastisch jaar wordt voor de 36 jongeren in Toga, die nu voor het eerst in hun leven naar school gaan.

Hartelijk dank daarvoor !

 

"Beginnen is het geheim van vooruitkomen; verdeel het geheel in stukken en begin met het eerste” dat zei Mark Twain al.  Dat hebben wij ook gedaan En het resultaat mag er zijn.

In Toga is hard gewerkt en de 1e klas en 3 toiletten staan er. ( toiletten nu met deuren, natuurlijk). 
   

Op dit moment zijn 36 jongeren bezig met hun 1e schooljaar ooit.

Tientallen kinderen stonden voor de deur te dringen, want het liefst wilden ze allemaal wel naar school. Jammer genoeg hebben we voor hen  nu nog geen klassen, maar daar gaan we aan werken.

Ze mochten natuurlijk  even kijken bij hun oudere broer of zus, samen met hen lunchen en uitproberen hoe het voelt om in een schoolbank te zitten.

  
 

Schoolmeubilair.

Rond de Kerst hebben we een donatiebrief verstuurd en daarop hebben we een prachtige respons gehad van veel mensen die de jongeren in Toga een warm hart toedragen; onder wie  2 schoolinrichters , De Rolf Groep en Schilte. De schoolbanken zijn gemaakt, de boeken gekocht en de onderwijzeres kan een jaar betaald worden.

 

Situatie in Mali

Het noorden van Mali is groot en sommige gebieden vallen buiten de controle van de Franse militairen en Minusma. Van tijd tot tijd zijn er aanslagen en overvallen . Burgers zijn nog steeds het slachtoffer van deze onveiligheid en ook van criminele bendes, die op zoek zijn naar vervoer, geld en eten.

In oktober 2015 zouden er gemeentelijke en regionale verkiezingen worden gehouden ( burgemeesters, gemeenteraden, provinciale raden enz.) maar als gevolg van het gebakkelei binnen de (politieke)  partijen over de invulling van de functies kwam het weer tot uitstel.

 

Eén ding is zeker - in het tempo waarin de dingen gaan kunnen deze verkiezingen, die de start betekent  van een nieuw begin voor de sociaal - economische ontwikkeling van Mali, nog wel een jaar kan duren.

Laten we hopen dat het een beetje sneller kan en dat de belanghebbende partijen hun (persoonlijke) ruzies opzij en het belang van Mali voorop kunnen zetten. Mali heeft dat hard nodig.

  

  

Ons project voor Beroepsopleiding draagt bij aan de ontwikkeling van meisjes en jongens en aan de verbetering van de levensomstandigheden. Het biedt perspectief. En dat is belangrijk.

Daarom gaan we door :

 

* met de aanleg van een goede waterput.

Aan de rand van  het dorp liggen de groentetuinen en daar zijn putten, nou ja, "putten”  kun je dit niet echt noemen. Het zijn watergaten, die regelmatig instorten  en dan weer  met de hand uitgegraven  moeten worden. Het water in deze gaten kan  niet worden gedronken.

      
Om drinkbaar water te halen moeten de vrouwen en kinderen ver lopen naar de dichtst bij zijnde veilige put; ze doen daar bijna een uur over. Als ze geluk hebben zijn er ezeltjes in het dorp, die de jerrycans kunnen vervoeren. Zo niet, dan zullen ze die jerrycans of emmers toch zelf moeten dragen.      

Op het terrein van de school is  een waterader gevonden en de "puisatier” (puttenbouwer)  gaat onderzoek doen op hoeveel meter diepte er vers en veilig drinkwater zit om het hele jaar water te hebben ( en geen put die opdroogt in de zomertijd) . Daarna zal hij een begroting opstellen.

Het betekent dat de schooljongeren dan straks maximaal 100 meter hoeven te lopen om vers drinkwater te krijgen. En water kunnen halen voor het doorspoelen van de latrines – heel belangrijk voor de hygiëne en het voorkomen van ziektes als diarree, cholera en dysenterie. Ook de bewoners zullen veel  profijt hebben van de nieuwe waterput;  zij hoeven niet meer zo ver te lopen en  ze ontmoeten elkaar, want een waterput is ook een ontmoetingsplaats, waar de laatste nieuwtjes worden uitgewisseld.

   
* met het plaatsen van zonnepanelen.
Elektriciteit is er niet in Toga; de mensen zijn thuis aangewezen op kerosine lampen ( als ze dat kunnen betalen).  Het hebben van elektriciteit is heel belangrijk om de jongeren in de klas hun huiswerk te laten maken en om in de avonduren alfabetiseringscursussen voor volwassenen en andere workshops te geven.  En als er ook een soort lantarenpaal opgericht kan worden, zodat het terrein rond de school verlicht wordt, dan geeft dat een stuk veiligheid. Daarom hebben ze zonnepanelen nodig; 2 panelen op het dak van de klas en een klein paneel op de latrines . De kosten voor deze panelen zijn ongeveer € 6.000

* met het uitdelen van schoollunches .
Ouders vinden het soms moeilijk om de jongeren naar school te laten gaan, want dan kunnen ze niet op het land of in de huishouding werken en geld te verdienen. Als de leerlingen een schoollunch krijgen  geeft dat de ouders een beetje soelaas. Zo’n lunch is al te maken voor 25 eurocent per leerling ( en dit kan soms het enige zijn dat ze te eten krijgen). Dagelijks een maaltijd voor deze 36 jongeren kost € 180 per maand .

* En uitbreiding met 3 klassen en 6 toiletten (in 2017)
Omdat er zoveel jongeren naar school willen gaan, hopen we in 2017 nog meer klassen en toiletten te kunnen bouwen. Een begroting daarvoor wordt gemaakt. Het zou geweldig zijn als er eind 2017 nog eens bijna 150 jongeren les gaan krijgen.

 

   Want zonder vrijwilligers staan we nergens.

 In 2016 willen we veel doen voor de jongeren in Timboektoe. Hiervoor hebben we jou nodig! Een nieuw jaar betekent vooruitkijken. De komende tijd staat in het teken van nieuwe vrijwilligers, nieuwe partners en nieuwe vrijwilligersactiviteiten!

Hoe kun jij mee kunt doen:

- activiteiten en evenementen organiseren ( bij ons, maar ook privé, bij je bedrijf of school)

- stands bemannen (bij diverse Afrika Festivals)

- collecteren

 

En we willen graag een:  

- Fondsenwerver - enige ervaring zou fijn zijn

- Webmaster - om de website te vernieuwen en te onderhouden

- PR/Communicatieman/vrouw - voor het geven van presentaties, voorlichting of gastlessen

- Evenementenorganisator - die echt het voortouw neemt

 

Heb jij interesse om vrijwilliger van Walanta te worden? Of ken je iemand die dat zou willen?

Laat ons dit dan weten via info@walanta.nl  of het contactformulier op de website. Ook als je niet zoveel tijd hebt kun je wel veel voor ons betekenen. Door onze vrijwilligers komt het werk van Walanta onder de aandacht van het publiek.
      

Donaties

Natuurlijk kunnen we voor het uitvoeren van al onze plannen niet zonder jouw steun.

Donaties, groot en klein, zijn van harte welkom

Walanta is afhankelijk van giften van particulieren en bedrijven.
Wil jij ons met een bijdrage steunen? Daar zijn wij enorm blij mee.

Maak je bijdrage over op rekening  NL27 INGB 0005 115 120 van stichting Walanta te Rotterdam.

 

Wij zijn trots op onze  manier van werken en willen graag dat iedereen weet wat er met zijn bijdrage gebeurt. Zet je s.v.p. even je adres of emailadres op de overschrijving?  Dan kunnen we je bedanken voor jouw bijdrage en op de hoogte houden van het project.

 

Jaarverslag

Aan het Jaarverslag van 2015 wordt nog gewerkt, maar zal binnenkort op de website staan.

 

Met vriendelijke groeten van Pieter, Coen en Janka.

 
 

 

https://www.facebook.com/Stichting-Walanta-1669986853282873/