Nieuwsbrief 1/ 2012

   
MOHAMED AG HAMID IN NEDERLAND.
 
Met de partnerorganisatie in Mali is veel overleg geweest en alleen de laatste zaken moesten nog worden afgerond. Gezien de onrustige situatie in het land  kon Janka er niet naar toe om de benodigde papieren mee te nemen en te laten ondertekenen. Daarom heeft zij de voorzitter Mohamed ag Hamid uitgenodigd voor een bezoek aan Nederland.  Hij kon dan meteen de andere twee bestuursleden ontmoeten en meedoen aan allerlei bezoeken en aan voorlichtingsacties. En natuurlijk een beetje van Nederland zien, ook al sneeuwde het en was het ontzetttend koud.  Hij heeft van zijn bezoek genoten en van alle mensen die hij heeft ontmoet. Jammer genoeg lag er ook een beetje een schaduw over zijn bezoek, want hij was nog maar net in Nederland aangekomen, toen de rebellen het noorden van Mali binnen vielen en ook zijn stad Timboektoe bezetten.  Hier in Nederland hoorde hij via familie en vrienden hoe de situatie in Mali was en probeerde hij via internet zoveel mogelijk op de hoogte te blijven van het laatste nieuws over de rebellen en de staatsgreep.

Half april is hij vertrokken, in bange verwachting wat hij daar zou gaan aantreffen. Hij vertelde dat hij geschokt was door wat hij zag toen   hij in Timboektoe was aangekomen. Zijn eerste woorden waren: "Tombouctou est mort; la ville est foutu”. (Timboektoe is dood; het is kapot). De situatie is beangstigend. Overal gewapende rebellen en veel is vernield. Iedereen is bang. Niemand vertrouwt elkaar meer. Veel mensen zijn al gevlucht of proberen dat te doen”. Hij zei ook dat hij het absoluut niet eens is met de gang van zaken en zich niet kan vinden in de opvattingen van de MNLA of Ansar Dine. Hij wil in vrede en veiligheid leven. Werken en een goede toekomst voor hem en zijn kinderen opbouwen; net als alle andere mensen.   Update: Mohamed is nog steeds in Timboektoe; de situatie is niet veranderd, eerder verslechterd. Inmiddels is voedsel schaars en ontzettend duur geworden. De prijzen zijn verdriedubbeld. Intussen zijn er in totaal al zo'n 300.000 mensen gevlucht naar buurlanden. Er zijn wel hulpkonvooien onderweg, maar als die uit Westerse landen komen,worden ze vaak niet toegelaten door de rebellen. We kunnen alleen maar hopen dat het goed gaat en hem een hart onder de riem steken.


ONTMOETING MET DE HONORAIR-CONSUL VAN MALI.
Op 18 maart hadden Mohamed en Janka een gesprek met prof.dr. Hans Becker, de honorair-consul van Mali. We wilden hem graag ons project voorleggen en hem advies vragen. Mohamed kon hem uit de eerste hand vertellen over de betrokkenheid en het enthousiasme van de mensen in Timboektoe, hoe zij het project handen en voeten willen geven en waar eventuele knelpunten zouden kunnen zitten. Met zijn drieën konden we erover brainstormen. De heer Becker bood ons meteen 20 trapnaaimachines aan om in de school en het naai-atelier te plaatsen. Hij zal ook inzetten voor en bemiddelen bij het transport naar Mali. Een fantastisch gebaar, waar we bijzonder blij mee zijn. En eveneens met zijn aanbod om in de toekomst met ons te willen blijven meedenken en ons hulp en advies te geven. 

 STAGE LOPEN
Mohamed wilde graag een goudsmid bezoeken en als het kon er ook een paar dagen stage lopen. Hij is zelf goudsmid en maakt op een traditionele, ambachtelijke manier en met weinig gereedschap zijn zilveren sieraden. Hij was heel benieuwd hoe dat in Nederland gaat en welke moderne technieken men hier gebruikt. Hij zei: ”want als we straks de jongens en meisjes in het Centrum een opleiding gaan aanbieden met nieuwere technieken, wil ik graag zelf ook op de hoogte zijn van hoe dat werkt. Bij GALERIE PUUR mocht hij 2 ochtenden stage komen lopen en met moderne apparatuur werken. Onder leiding van Berend-Jan Berends heeft Mohamed er een ring van puur zilver, versierd met een zirkonia gemaakt. De ring is prachtig geworden en is door Galerie Puur aan de stichting geschonken om te worden verkocht
De ring is van puur zilver, ongeveer 1 cm. breed en versierd met zirkonia. De ringmaat is 16. De prijs is € 125. Mocht u interesse hebben, stuurt u dan even een mailtje naar info@walanta.nl

Wij bedanken Berend-Jan en Nienke Hagendoorn heel hartelijk voor alles wat ze voor Mohamed hebben gedaan en voor de donatie van de ring. Galerie Puur zit aan de Botersloot 59a in Rotterdam en hun website is
www.galeriepuur.nl
In de galerie zijn ook nog een aantal traditionele Toeareg sieraden van Mohamed te zien en te koop.


STEUN EN VEEL MEER
Een toevallige ontmoeting in een Döner Kebab snackbar leidde tot mooie dingen. Daar ontmoetten wij Norman Bouterse en na een gesprek met Mohamed wilde hij zich graag inzetten voor ons project. Samen met zijn vrouw Regina en schoonzus Renate gaan zij zich sterk maken om binnen hun kerk steun en fondsen te vinden. Intussen is Norman ook bezig met het inzamelen van computers, flatscreens, laptops, scanners en printers. Regina,Renate en Norman –  hartelijk dank voor alles wat jullie ondernemen. And God bless you.


INFORMATIEMIDDAG 12 APRIL
Wat was het een leuke dag, die 12e april in de Activiteitenwerf aan de Bleekerstraat, waar we een informatiemiddag over de stichting en het project in Timboektoe hadden. De bezoekers konden meedoen aan een echte Toeareg-theeceremonie, afrikaanse cakejes proeven en kopen, meedoen aan een prijsvraag en een leuke prijs winnen en zien hoe de de specifieke toeareg sieraden worden gemaakt.
                   
Deze demonstratie werd gegeven door Mohamed ag Hamid , de voorzitter van onze partnerorganisatie in Timboektoe. Hij was in Nederland op bezoek en kon zo deelnemen aan diverse acties en voorlichting geven over de bouw van het Centrum voor Beroepsopleiding in zijn stad. ’s Avonds schoven zo’n 70 mensen aan tafel om van een Malinese maaltijd te genieten.  Er kwamen veel complimenten over de maaltijd en er werd gevraagd wanneer de volgende zou plaatsvinden.   Dank aan alle enthousiaste vrijwilligers die deze dag tot een succes hebben gemaakt; het was geweldig. Dank ook aan alle mensen van de Activiteitenwerf, die zo spontaan hebben gereageerd en ons de zaal en de keuken belangeloos aanboden. We hebben dit enorm gewaardeerd. En last but not least: dank aan Remco de Vries, van Ricoh/Zadkine, die de lay-out en het drukken van de affiches, de flyers en de foto’s heeft verzorgd. De opbrengst van de avond was het mooie bedrag van € 285,65; dank aan iedereen die de "fooienpot” heeft gevuld. De prijsvraag werd gewonnen door mevr. Y Harkema en zij heeft een setje oorbellen gewonnen.

DONATIES Via de girorekening hebben wij weer een aantal donaties gekregen. We zijn erg blij met deze giften en met het vertrouwen dat in ons wordt gesteld.
Voor het bouwen en inrichten van het Centrum voor Beroepsonderwijs kunnen we niet zonder uw hulp
Als u ons financieel wilt steunen, stort uw bijdrage dan op giro 5115120  
 
 
Met vriendelijke groet,
Het bestuur van Walanta: Janka, Pieter en Joke    
 
Stichting Walanta         www.walanta.nl        email:  info@walanta.nl