Walanta Nieuws 1 - 2015

Wa

Tegenwind.

Soms zit het (l)even tegen…..waardoor je niet kunt doen wat je je had voorgenomen.

En dat is wat beide bestuursleden en 5 vrijwilligers van het Evenemententeam overkwam. We hadden veel mooie ideeën en initiatieven gepland, maar door privé omstandigheden hebben we minder tijd gehad om al deze plannen te realiseren en dat is jammer. Dat betekent niet dat die plannen nu niet meer doorgaan – in 2015 gaan we met een nieuw Evenemententeam er volop mee aan de slag en hopen op prachtige resultaten.

Succes.

Gelukkig is er ook succes geweest:

Salon d’Afrique

Salon d’ Afrique maakt van kleurrijke Afrikaanse stoffen kleding voor dames, heren & kinderen, maar ook pumps en tassen, lampjes, poefjes en meer. Anja Enkhuizen is de eigenaresse en zij zat tijdelijk met haar bedrijf in de wijk Delfshaven in het mooie Zakkendragershuisje. Spontaan bood zij  ons aan om een plekje voor Walanta in te ruimen. Behalve informatie geven over ons werk konden we ook een aantal sieraden van de zilversmeden uit Timboektoe exposeren.

Verkoop tulbanden

Vanuit België en Nederland kregen we het verzoek om Toeareg  tulbanden te sturen; de mensen wilden deze gebruiken bij een rondreis door Marokko, als beschermer tegen stof tijdens ritjes op de motor of als babydraagdoek.

Belofte

Een stichting heeft ons verzoek om een donatie in overweging genomen en één van de leden vertelde ons dat ze 1000€ hebben gegeven. Geweldig en hartelijk dank.

 
Schoolactie.
Het Melanchthon College in Bergschenhoek is spontaan  opnieuw in actie gekomen voor de jongeren in Timboektoe. Deze actie is weer een fantastisch succes geworden door de creativiteit en de inzet van de leerlingen, die ze hebben laten zien -ze hadden in de keuken gestaan om cakes, muffins en koekjes te bakken of om appelmoes te maken. Ze stonden met kraampjes op de markt, waar ze al deze zelfgemaakte, lekkere dingen verkochten. Ze hebben zich laten bekogelen met natte sponzen; ze verkochten fruit, fruitsapjes en bloemen. Ze hebben nagels gelakt, make-up sessies gehouden, mooie kaarten gemaakt  en nog heel veel meer. Ze hebben maar liefst een bedrag van €  4.201,08 bij elkaar gekregen. Dat is werkelijk een fantastisch bedrag.

 

Nieuw: Doneerknop.

Per 1 januari staat er op de website een doneerknop. Dat betekent dat u nu ook onlinesnel en veilig via Ideal eenmalig een bedrag kunt doneren.  Deze doneerknop DONEREN vindt u  in het menu van de website. Op het moment dat u op de knop drukt hoeft u daarna alleen nog maar het bedrag in te vullen en de betaalmethode te kiezen. Vervolgens wordt het bedrag overgemaakt naar Walanta. Vindt u deze betaalmethode niet prettig, dan kunt u natuurlijk via uw eigen bankoverschrijving een bedrag op de rekening van Walanta storten.

 

Situatie in Mali

Momenteel is het vrij rustig in Mali; dat is fijn.  Maar die vrijheid is betrekkelijk.

De inzet van MINUSMA ( de VN-vredesmissie) geeft wel aan hoe ingewikkeld het is. Ze zijn er om de burgers te beschermen en erop toe te zien dat hun rechten worden gerespecteerd, ze zorgen dat er noodhulp wordt gegeven en dat de vluchtelingen terug kunnen komen.  Maar dat is niet de enige reden: Europa heeft handelsbelangen in deze regio. Mauritanië levert ijzererts, Niger uranium en het gebied is een belangrijke leverancier van olie en gas. Een instabiel Mali kan die handel ontregelen – ook voor Nederland. Minister Hennis van Defensie  zei : "het gaat niet alleen om de bevolking van Mali;  mensensmokkel,  migratie en grondstoffen wegen mee”.

De Malinezen moeten hun land en hun toekomst weer kunnen opbouwen en daarom is veiligheid en armoedebestrijding het belangrijkste op dit moment.  Armoede is de belangrijkste bron voor radicalisering en geweld; als je mensen vooruit wilt helpen moet je aandacht besteden aan de ontwikkeling van de mensen. Ook het sociale verband in Mali en vooral in Timboektoe is verbroken. De verschillende bevolkingsgroepen wantrouwen elkaar nog.  De regering heeft de taak om vrede te brengen en de gemeenschappen weer met elkaar te verzoenen. De vredesonderhandelingen duren lang – laten we hopen dat alle partijen bij de komende vergadering het vredesakkoord gaan tekenen, zodat Mali verder kan.

 

Ontmoeting in Timboektoe

De gevolgen van  de oorlog maken het gewone dagelijkse leven bijna onmogelijk; het is overleven. De mensen proberen ondanks alles de draad weer op te pakken, maar omdat er nog geen vredesakkoord is getekend worden de omstandigheden en daardoor ook de vooruitzichten voor de toekomst er niet beter op en neemt de kans op ondervoeding toe.

Met deze harde werkelijkheid werd ook Helga Smit geconfronteerd ; zij is de voorzitter van de bevriende stichting Matimba en het is haar gelukt om een 5-daags bezoek aan haar project in Timboektoe te brengen. Ze heeft Mohamed ook ontmoet; gezien de omstandigheden gaat het goed met hem en hij zit vol goede moed.

 Ze zei: "Ik ben geschrokken van wat ik daar zag. Veel kapotte huizen met kogelgaten, waar niet alleen al het meubilair weg is en de mensen op de grond moeten  zitten, maar ook al hun overige bezittingen zijn geroofd. Met moeite hebben sommigen intussen een stoel en tafel op de kop kunnen tikken. Noodhulpprogramma’s zijn er niet meer voor de stad. Op de markt is een beetje vlees en groente te krijgen. De mensen leven nog met angst; regelmatig worden er overvallen gepleegd door gewapende bendes. En ze zijn ook bang dat de terroristen terug kunnen komen. De mensen zijn duidelijk aangeslagen; in hun hoofd zitten de herinneringen aan de wreedheden die zijn gebeurd. Ze praten daar niet over, want dat zit niet hun cultuur, net zo min als klagen. Als je iemand goed kent en wel kunt doorvragen, laten ze merken dat het niet zo goed gaat. Tijdens deze 5 dagen  heb ik iets gezien waar ik heel erg van onder de indruk ben geraakt en dat is hun wil om er weer iets van te maken; ik ziekrachtige mannen en vrouwen die vooruit kijken, ook al leven ze nu tussen hoop en vrees”.

 
 
 
Tijdens een gesprek dat Walanta in november had met burgemeester  Hallé Ousmane zei hij: "Timboektoe is een stad waar alles weg is, alles verloren is, afgezien van hoop. Waar alle  bewoners van Timboektoe zich nu op verheugen, na zoveel maanden van ontbering onder bezetting, is ontwikkeling!  We zijn nog aan het struggelen met de effecten die de bezetting heeft gehad. Dingen die een stad nodig heeft om te kunnen functioneren – het stadhuis, de politie, elektriciteit, brandstof, banken, markten - zijn er bijna allemaal weer.  Over onze veiligheid en de wederopbouw maken we ons nog zorgen. De huizen moeten hersteld worden, landbouw en veeteelt moet op gang komen en er moet werk gecreëerd worden. De jongeren hebben scholing nodig, een doel in hun leven, zodat ze niet (opnieuw) afglijden. Ik hoop dan ook van harte en doe dringend een beroep op jullie om te blijven doorgaan met het project. Hoop is alles wat wij en de jongeren hebben – hoop op een betere toekomst”  

 

       

Doorgaan

Vooruitzien, plannen en organiseren, bezig zijn met verdere ontwikkeling - onze  steun aan de mensen in Timboektoe gaat door en moet doorgaan. We blijven helpen. Wij kunnen niet alle problemen oplossen, maar we kunnen bijdragen aan de oplossing door de mensen een steuntje in de rug geven. Waarom? Niet omdat de burgemeester dit vraagt, maar omdat de mensen dat zelf aan ons hebben gevraagd. Zij hebben die steun nu nodig, nog meer dan voorheen.. Zij willen door met waar men mee bezig was. Ze hebben een opleidingscentrum nodig.

 

Onderwijs is de manier om armoede te bestrijden. Armoede en gebrek aan een betere toekomst vergroten het risico op extremisme.  Opleiden en ontwikkelen zorgt ervoor zodat ze zelf heel bewust beslissingen kunnen nemen over hun leven en hun toekomst.

Leren lezen, schrijven, rekenen en  een vak leren is de basis waarop zij hun verdere leven kunnen bouwen. Met ons project voor Beroepsopleiding werken we aan de ontwikkeling  van meisjes en jongens, vergroting van de werk gelegenheid en verbetering van de levensomstandigheden. Ons project biedt hen perspectief. Dat is belangrijk. Vooral nu!

 

Wij bouwen Timboektoe verder mee op en hopen hierbij op uw steun als donateur te mogen (blijven) rekenen.
Zoals Ghandi zei: "Misschien weet je niet wat het resultaat van je acties zullen zijn, maar één ding is zeker – als je niets doet zijn er helemaal geen resultaten”.

   
 

 In memoriam:
Op Oudejaarsavond hoorden wij het trieste nieuws dat Bako ag Intahmeyettene , één van de leden van onze partnerorganisatie Tafliste, was overleden. Monsieur le Maire, zoals hij ook wel  werd genoemd, maakte o.a. de mooie met koper ingelegde sleutelhangers van ebbenhout. Hij was naar de hoofdstad Bamako gegaan, waar hij iedere dag probeerde een aantal sleutelhangers te verkopen om zo de kost voor zijn gezin te verdienen. Tijdens zijn verkoopronde op straat werd hij geschept door een scooter en raakte ernstig gewond. Na drie dagen in coma te hebben gelegen is hij overleden. Bako was  een zachtaardige en hard werkende man;  hij kon prachtige verhalen vertellen en hield van lachen. Het raakt ons dat hij er niet meer is en we wensen zijn vrouw en kinderen veel kracht toe om dit verlies te verwerken.  We hopen dat ze getroost worden door de mooie herinneringen aan hem.  Zoals zijn neef tegen ons zei: ” Nous prions que la terre lui soit légère et que son âme repose en paix. Amina. Puisse sa mémoire nous assister et nous inspirer  à réaliser son rêve d’un développement  à Tombouctou ». Dat inspireert ook ons om door te gaan.

Gezocht:
Ook al hebben we een team enthousiaste vrijwilligers, toch zijn we nog op zoek naar nog meer vrijwilligers die Walanta aan het publiek presenteert 
tijdens promotieactiviteiten, acties en evenementen en deze activiteiten ook opzetten, organiseren en uitvoeren.
En we zijn er nog steeds niet in geslaagd om een secretaris te vinden.  We kunnen eigenlijk niet zonder ……. Als de functie van secretaris u teveel lijkt maar u zou wel een onderdeel van de administratieve taken willen doen – heel graag!

Wilt u zich aanmelden als vrijwilliger of wilt u meer informatie over de vrijwilligerstaken?  Stuurt u dan een mailtje naar info@walanta.nl of bel 010-4122761 / 06-86006298.


UW hulp
:
Wij helpen bij het leren van een ambacht, maar tot het zover is, hebben we uw steun hard nodig. Voor de bouwkosten van het Centrum, de toiletten, het meubilair, het  lesmateriaal, salarissen.. Walanta kan niet veel doen zonder betrokkenheid en steun van u.

Wilt u ons met een bijdrage steunen?  Daar zijn wij  enorm blij mee.

Gebruikt u dan de Doneerknop op onze website of maak uw bijdrage over op rekening  NL27INGB0005115120 van stichting Walanta te Rotterdam.

 

Acties:
Er worden voor 2015 diverse acties gepland:

  • Donatiebrief actie in maart

  • Eigen Facebook pagina en een actie

  • Crowdfunding

    (Over deze drie acties wordt u binnenkort geïnformeerd)

  • Stand op Afrikaanse en wereldfestivals, markten en braderieën

  • Schoolacties - o.a. Melanchthon Colleges

  • Acties i.s.m. buurthuizen

  •  Malinese maaltijd en/of Dansfeest

  • verkoop van Malinese sieraden en accessoires ( zie onze site)

     

    Met vriendelijke groeten van Pieter en Janka.

     

     

     

     

    Stichting Walanta           tel. 010-4122761 / 06-86006298                 info@walanta.nl

                                    Rekeningnummer: NL27 INGB 0005 1151 20