Walanta Nieuws 1 - 2016

Algher Adjen (hartelijk dank)

Jullie bijdrage aan Walanta heeft ervoor gezorgd dat in 2015 prachtige resultaten zijn geboekt  en je hebt veel jongeren een flinke stap vooruit helpen maken.

2016 wordt een fantastisch jaar wordt voor de 36 jongeren in Toga, die nu voor het eerst in hun leven naar school gaan.

Hartelijk dank daarvoor !

 

"Beginnen is het geheim van vooruitkomen; verdeel het geheel in stukken en begin met het eerste” dat zei Mark Twain al.  Dat hebben wij ook gedaan En het resultaat mag er zijn.

In Toga is hard gewerkt en de 1e klas en 3 toiletten staan er. ( toiletten nu met deuren, natuurlijk). 
   

Op dit moment zijn 36 jongeren bezig met hun 1e schooljaar ooit.

Tientallen kinderen stonden voor de deur te dringen, want het liefst wilden ze allemaal wel naar school. Jammer genoeg hebben we voor hen  nu nog geen klassen, maar daar gaan we aan werken.

Ze mochten natuurlijk  even kijken bij hun oudere broer of zus, samen met hen lunchen en uitproberen hoe het voelt om in een schoolbank te zitten.

  
 

Schoolmeubilair.

Rond de Kerst hebben we een donatiebrief verstuurd en daarop hebben we een prachtige respons gehad van veel mensen die de jongeren in Toga een warm hart toedragen; onder wie  2 schoolinrichters , De Rolf Groep en Schilte. De schoolbanken zijn gemaakt, de boeken gekocht en de onderwijzeres kan een jaar betaald worden.

 

Situatie in Mali

Het noorden van Mali is groot en sommige gebieden vallen buiten de controle van de Franse militairen en Minusma. Van tijd tot tijd zijn er aanslagen en overvallen . Burgers zijn nog steeds het slachtoffer van deze onveiligheid en ook van criminele bendes, die op zoek zijn naar vervoer, geld en eten.

In oktober 2015 zouden er gemeentelijke en regionale verkiezingen worden gehouden ( burgemeesters, gemeenteraden, provinciale raden enz.) maar als gevolg van het gebakkelei binnen de (politieke)  partijen over de invulling van de functies kwam het weer tot uitstel.

 

Eén ding is zeker - in het tempo waarin de dingen gaan kunnen deze verkiezingen, die de start betekent  van een nieuw begin voor de sociaal - economische ontwikkeling van Mali, nog wel een jaar kan duren.

Laten we hopen dat het een beetje sneller kan en dat de belanghebbende partijen hun (persoonlijke) ruzies opzij en het belang van Mali voorop kunnen zetten. Mali heeft dat hard nodig.

  

  

Ons project voor Beroepsopleiding draagt bij aan de ontwikkeling van meisjes en jongens en aan de verbetering van de levensomstandigheden. Het biedt perspectief. En dat is belangrijk.

Daarom gaan we door :

 

* met de aanleg van een goede waterput.

Aan de rand van  het dorp liggen de groentetuinen en daar zijn putten, nou ja, "putten”  kun je dit niet echt noemen. Het zijn watergaten, die regelmatig instorten  en dan weer  met de hand uitgegraven  moeten worden. Het water in deze gaten kan  niet worden gedronken.